söndag 30 januari 2011

Myten om fett

Hittade lite bra fakta om Fett

Hjärnan innehåller 70% fett - kanske vi borde tänka lite mindre? Eller äta mindre fett så att hjärnan upphör att fungera, så slipper vi fundera på något alls. Vad beror Alzheimer på?

40.000 människor dör varje år av bilolyckor i USA. Ändå är det naturligtvis få som skulle dra sig för att använda bil. Om detta hemska tillstånd uppstod oväntat och snabbt skulle till och med bilar bli förbjudna i vissa regioner.
Det som gör oss feta är inte fett utan om vi äter på tok för mycket.


Många är rädda för att äta fett men faktum är att det är ett näringsämne som vi behöver för att må bra.
Kroppen behöver fett för att tillverka hormoner och det finns vitaminer som vi bara kan använda om det finns fett i måltiden. När fettet har kommit på plats i kroppen spelar det också en viktig roll. Under huden ska vi ha ett lagom tunnt fettlager som fungerar som värmeisolering. Det mjuka fettet som lindar in njurar och andra inre organ behövs för att mildra stötarna när vi hoppar och springer.
Fett förser oss även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Dessa fetter kan kroppen inte tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten.

Fettets funktioner


  • Membranuppbyggnad – fett är en viktig komponent i cellmembran och nervfibrer

  • Vitaminbärare - de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan enbart transporteras med hjälp av fett. Ett extremt lågt intag av fett kan leda till vitaminbrist.

  • Skyddar organ - fett omgärdar och skyddar många inre organ  hjärtat, levern, njurarna och hjärnan.

  • Isolerar - underhudsfett isolerar och håller värmen kvar i kroppen.

Typer av fett

Mättat fett ökar det onda kolesterolet, LDL. För mycket av det mättade fettet kan ge insulinkänslighet, som kan leda till typ 2-diabetes. Både högt kolesterolvärde och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar.
Mättat fett finns framför allt i animaliska produkter som smör, grädde, mjölk och kött.

Enkelomättat fett minskar det onda kolesterolet, LDL och ökar det goda kolesterolet, HDL. Enkelomättat fett finns i olivolja, rapsolja och andra vegetabiliska oljor. Men även nötter, mandel och avokado är rikt på enkelomättat fett.

Fleromättat fett kan minska det onda kolesterolet, LDL men kan också minska det goda kolesterolet. Fleromättat fett delas i två huvudgrupper, omega-6 och omega-3. De är de enda fettsyror vi behöver äta eftersom kroppen själv kan framställa övriga. Fleromättat fett finns i skaldjur, fet fisk som lax, makrill, sill och strömming, linfröolja, majsolja och sojaolja.

Fett gör dig inte fet

Fett i sig gör inte så att du går upp i vikt. Det är först när ditt energiintag överstiger din energiförbrukning som din vikt börjar röra sig uppåt.

KOM IHÅG:
Fett behövs för att förbränna fett, och lagom mängd fett gör dig både mätt längre och minskar sötsuget än om du byter ut fett mot kolhydrater.
Mängden fett du bör äta beror på hur ditt intag av kolhydrater ser ut. Om du föredrar att följa en kosthållning som är relativt snål på kolhydrater, bör du äta rätt mycket fett för att inte hamna på ett för lågt energiintag.


Fettintag

"Fett bör ge högst ca. 30 procent av energiintaget (energiprocent), vilket motsvarar ca. 70 gram per dag för en vuxen kvinna och ca. 90 gram per dag för en vuxen man."
--Livsmedelsverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar