lördag 29 januari 2011

Fesk

Bra att veta om fisk


Nästan all fisk innehåller mycket proteiner, bra fetter, D-vitaminer, jod och selen. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3 som är nödvändiga för utvecklingen av hjärnan och det centrala nervsystemet.

Fiskens protein stimulerar och underlättar upptaget av järn i kosten. Det är viktigt eftersom kroppen har mycket svårt att ta upp järn. Ungefär en tredjedel av alla svenska kvinnor i fertil ålder har också dåliga järndepåer i kroppen.

I solfattiga länder som Sverige får många i sig för lite D-vitaminer och det ger ökad risk för benskörhet och frakturer. Fisk som innehåller mycket D-vitamin är därför extra viktig för oss och det räcker med mindre än 50 gram fet fisk, som t ex lax för att täcka hela dagsbehovet av D-vitaminer.
Kom ihåg att näringsinnehållet i fisken påverkas av hur den lagas till. Hård stekning, hård grillning eller långvarig kokning är aldrig bra. Det gör fisken torr och dessutom förstörs viktiga vitaminer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar