Ägg består av skal, gula och vita. Skalet består av kalk. Äggvita innehåller 90 % vatten och 10 % ren protein. Gulan är det egentliga ägget. Ägg innehåller alla närings ämnen en kyckling behöver, mineraler, vitaminer (utom C-vitamin) och fett. De flesta känner nog till att ägg innehåller mycket kolesterol, men vad som är mindre bekant är att all kolesterol finns i gulan. Äggvita och t.ex. maränger har 0 kolesterol.
Det är det mättade fettet som är den stora boven eftersom det höjer halten av det ”onda” kolesterolet. Det onda kolesterolet fastnar i blodkärlen och kan öka risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar. Ägg innehåller mest av enkelomättat fett som istället ökar det ”goda” kolesterolet. Det goda kolesterolet hjälper till att rensa kärlen.
Dessutom har friska människor ett regleringssystem som sköts via levern. Äter vi mycket kolesterol i maten lugnar levern ner sin produktion medan om vi äter lite kolesterol i maten så höjer levern sin produktion. Denna reglering kan störas av dåliga matvanor och andra livsstilsfaktorer. Kolesterolet i sig innebär fara endast vid mycket höga värden eller om man fått order från sin läkare.
Heja ägg!!! ;) Därför jag käkar massa ägg när jag kör GI =D
SvaraRadera