tisdag 21 december 2010

Mer kål åt folket ;)

Idag till min lunch valde jag att äta brysselkål till, det är så gott. Äter alltid det vid jul. Men varför äter jag inte det året runt??? Ska börja med det :)


Det här hittade jag  om brysselkål:



Viktig för din hälsa
Redan i den antika Grekland tillhörde kål läkeväxterna. Idag pågår det en intensiv forskning kring kål och alltfler studier pekar på dess positiva inverkan på vår hälsa.
 
I slutet av 1970-talet visade en amerikansk studie att de som åt mycket kål hade lägre risk att drabbas av tjocktarmscancer. Senare studier har visat att kålens skyddseffekt omfattar även andra typer av cancer, som lung-, magsäcks- och ändtarmscancer.
 
Alla kålsorter innehåller mycket kalcium, järn, fibrer, C-vitamin och betakaroten, ett ämne som kroppen vid behov omvandlar till A-vitamin. Dessa vitaminer är viktiga antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler.
 
Kalcium behövs för musklernas och nervernas funktion, skelettet samt blodets koagulation, medan järn sköter transport av syre från lungor till kroppens alla vävnader och ingår även i en del enzymer. Kalium får blodkärlen att slappna av och motverkar stress och huvudvärk.
 
Broccoli, blomkål, vitkål, grönkål, brysselkål innehåller dessutom rikligt med K-vitamin och folsyra. Vitamin K har betydelse i regleringen av blodets koagulation och är viktig för benbildning, medan folsyra är nödvändig för proteinproduktion och celltillväxt och celldelning. Brist på folsyra är vanligt under graviditeten och det är ett viktigt ämne för att fostret inte ska drabbas av missbildningar. Man kan säga att kål är en riktig kvinnogrönsak eftersom den innehåller mycket av de ämnen som kvinnor ofta har brist på, som järn, kalcium och folsyra.
 
I kål finns det också svavelhaltiga ämnen så kallade glukosinolaterna som gör nytta i kroppen. Dessa tillverkas av växterna för att de skall kunna skydda sig mot insekter, svampar och annat som kan skada dem. När växten sönderdelas, till exempel vid insektsangrepp eller när vi tuggar, bryts glukosinolaterna ner till antioxidanterna isotiocyanater och indoler som är kända för sin cancerhämmande och avgiftande effekt. Bakterierna i vår mag- och tarmkanal fortsätter omvandlingen till de viktiga antioxidanterna.
 
Kål innehåller mycket fibrer som är mycket viktiga för mag- och tarmfunktioner. Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.
 
En kost rik på kål är en bra förutsättning för dig som vill satsa på din hälsa. Idag finns det många olika sorter att välja på. Prova dig fram till vad du gillar och försök få med åtminstone någon kålsort i maten varje dag.
 
Källa: Ewerman

Vilket ger mig ännu mer anledningar till att äta det oftare.

1 kommentar:

  1. synd att det är så äckligt med brysselkål bara ;) men jag har ju alla de andra kvar att välja på! :)

    SvaraRadera