måndag 31 januari 2011

Protein

Funktion

Protein är ett ytterst viktigt näringsämne – det förekommer i alla dina celler. Utan protein skulle din kropp inte fungera. Protein används för uppbyggnad och reparation av celler. I din kropp pågår det hela tiden tusentals kemiska reaktioner som styrs av enzymer. Alla dessa enzymer är uppbyggda av proteiner, liksom de hormoner som reglerar en mängd kroppsliga funktioner.
Protein används när ditt hår och dina naglar växter och när gamla hudceller ersätts med nya. Antikroppar – som spelar en mycket betydelsefull roll i immunförsvarets roll – är också uppbyggda av protein.

Eftersom protein, bestående av aminosyror, används som byggmaterial för kroppens alla celler är det självklart viktigt att få i sig en tillräcklig mängd protein via kosten.

Många som styrketränar gör det för att få större muskler. För att musklerna ska växa krävs det att det bildas mer nytt muskelprotein (under proteinsyntesen) än vad som bryts ner. Utan tillräckliga mängder av protein från kosten är det omöjligt att lägga på sig muskelmassa. Målet för en person som känner sig tanig bör alltså vara att uppnå en positiv kvävebalans. (Protein innehåller kväve och "kvävebalansen" - kväveintag minus kväveutsöndring - används därför ofta för att bedöma om en individ får i sig tillräckligt mycket protein.)

Exakt hur mycket protein man bör konsumera är svårt att fastställa. Rekommentationerna varierar, men med ett intag på 2 gram / kg kroppsvikt är man, enligt den hittils publicerade vetenskapliga litteraturen, helt klart på den "säkra sidan" och kan vara säker på att man får i sig tillräckligt med protein för att ny muskelmassa ska kunna byggas och vävnader repareras.

Det är viktigt poängtera att ett högt proteinintag inte är någon garanti för muskeltillväxt. Det totala energiintaget spelar en viktig roll och en otillräcklig energikonsumtion gör det omöjligt att öka i kroppsvikt. Se till att du får i dig mycket protein, men glöm inte bort fettet och kolhydraterna.


Tänk på att ett proteinintag som överstiger det rekommenderade intaget innebär inte att muskeluppbyggnaden går snabbare eller blir större. Tvärtom innebär ett alldeles för högt proteinintag en stor belastning på njurarna som måste försöka göra sig av med överflödet.

1 kommentar: